2017 buitenlandreis (race) Vogezen, Frankrijk

– Tekst Fab de Jonge, foto’s Fab/Anneke/Magiel –

Eind juni lijkt al weer een tijd geleden, maar toch zijn we pas een maand terug van de vierde CTC buitenlandreis. Vele kilometers, hoogtemeters, zonnestralen, zweetdruppels, maaltijden en drankjes hebben we geconsumeerd. Dit alles overgoten met de gezelligheid van een gevarieerde en fijne groep fietsers.

Omdat de Vogezen op maar zes uur rijden vanuit Utrecht liggen hadden we de eerste middag meteen al een afspraak met de Col de la Schlucht en Route des Crêtes. Tijdens dit ritje bleek al snel dat het een heerlijke week zou worden over rustige wegen, door mooie natuur en in de volle zon met hoge temperaturen. De eerste paar nachten hebben we doorgebracht in een chambres et tables d’hôtes (Frans voor Bed & Breakfast inclusief diner). Volgens goede traditie (…) was dit verblijf gelegen bovenaan een pittig klimmetje, wat ook nog een Strava-segment bleek te zijn. Ondanks/dankzij dat het eten volledig vegetarisch was, bleek dit een uitstekende uitvalsbasis voor een paar mooie fietsritten en wandeltochten (lahardalle.eu). Maaltijden gericht op sporters, de kamers prima, en de twee Nederlandse eigenaars allervriendelijkst.

Na een paar mooie ritten -en uiteraard het behalen van de KOM en QOM op het klimmetje- konden we voor het tweede deel van ons verblijf door naar een hotel in de buurt van Mulhouse. Daar in de vlakte bleek pas echt hoe warm het was. Ons voorgenomen middagtripje hebben we daar dan ook direct aangepast naar een avondrondje. Vanaf de volgende ochtend ging het vizier al langzaam richting de cyclosportieve L’Alsacienne. Een tocht die vergelijkbaar is met de meer bekende Trois Ballons en daar zeker niet voor onderdoet in zwaarte. Als voorbereiding hebben we een deel van het parcours gefietst en hebben we flink wat Vogezencols beklommen. Grand Ballon, Petit Ballon, Ballon de Servance en Ballon d’Alsace zijn een paar beklimmingen die we hebben afgevinkt. La Planche de Belles Filles hebben we even aan ons voorbij laten gaan tijdens een zoektocht naar een goede middagmaaltijd, en met een blik op de stijgingspercentages. Wel hebben we op het terras van het hotel heerlijk kunnen dineren en ook nog kunnen aanschuiven bij een BBQ in Parijse stijl die vergezeld ging van flinke aantallen juni-kevers.

De apotheose van de week werd dit jaar gevormd door de L’Alsacienne, waar ieder de afstand met hoogtemeters kon uitkiezen die het beste bij hem/haar paste. Ieder van ons heeft de tocht uitgefietst met een meer dan persoonlijke voldoening. Speciale vermelding is er nog voor Anneke die in haar categorie de eerste prijs wegsleepte en als tweede dame overall eindigde, hulde voor die prestatie!

Samen met Anneke, Diederik, Hillie, Magiel, Michel, Michiel, Ronald en Wim was het wederom een toffe week met vooral veel hoogtepunten waar ik met veel plezier aan terugdenk!