Core stability

CTC Fietsen biedt in het winter binnenseizoen van januari tot en met maart 2018 Core Stability trainingen voor wielrenners en mountainbikers aan. We hebben voor core stability vanuit CTC Fietsen een samenwerking kunnen opzetten met de opleiding Fysiotherapy van de Hogeschool Utrecht. In het komende blok van 12 trainingen kan daardoor bijvoorbeeld een persoonlijke fysiologische test bij Fysiotherapie (Uithof) toegevoegd worden. De trainingen worden verzorgd door studenten Rens Liefting en Paul van Leeuwen.

  • Om kennis te maken met deze trainingen bieden we aan om eerst mee te doen aan de losse workshop Core Stability op donderdag 14 december. Tijdens de workshop geven de trainers een idee van wat core stability fietsers kan bieden, en schetsen een beeld van hoe het trainingsblok van 12 weken opgebouwd gaat worden. De workshop kost €5 voor leden | €6 voor niet-leden.
Waarom core stability voor fietsers?

Onder core worden de rug, buik en het bekkengebied verstaan. Door consequent core stability oefeningen te doen, ben je minder vatbaar voor blessures en verbeteren je sportprestaties.

Core stability spierenDe romp van ons lichaam vormt de basis van alle bewegingen van de ledematen. Het is een powerhouse: buikspieren aan de voorkant, rugspieren en de bilspieren aan de achterkant, het middenrif aan de bovenkant, en de spieren van het bekken en heupen. Bij core stability wordt dit powerhouse getraind.

Core stability kan je vergelijken met de stijfheid van een fiets. Hoe stijver de fiets, hoe beter kracht of vermogen wordt overgedragen. Door het trainen ontwikkel je in feite een ‘stijve’ romp, waardoor dit als afzetplatform kan dienen voor je bewegingen. Verder is het van belang dat je gewrichten goed draaien. Denk bijvoorbeeld aan een wiel dat net niet helemaal goed in het frame is gezet, of een ketting die te schuin staat. Het is allemaal extra wrijving en dus weerstand, die je liever niet hebt.

Bewegen is goed, goed bewegen is beter
Daarom is er aandacht voor het goed uitvoeren van de bewegingen. Er worden krachtoefeningen gedaan die specifiek voor fietsers interessant zijn. Gedurende het blok wordt de belasting van de oefeningen opgevoerd. Hiervoor wordt o.a. met kettlebells gewerkt. En wordt cardio toegevoegd. Zo wordt behalve focus op de juiste bewegingen, en het trainen van de core, ook steeds meer van het lichaam gevraagd. Core stability training heeft kortom veel te maken met het begrip functioneel trainen. Dit wil zeggen dat de training een positief effect moet hebben op sportprestaties. Er is aandacht voor goede opbouw over de hele serie en daarom wordt gevraagd om commitment van deelnemers bij inschrijving, van start tot eind maart.

Trainingsinformatie
  • workshop / introductietraining op 14 december 2017
  • trainingsserie van 4 januari t/m 22 maart 2018 (12 weken). Een training duurt 60 minuten, en begint om 20u
  • lokatie is sportschool WorkOut, Breedstraat, Utrecht centrum
  • bij core stability volg je geen losse trainingen, maar meld je je aan voor een heel trainingsblok
  • er is een beperkt aantal plaatsen (maximaal 15) beschikbaar. De trainingen gaan door bij 10 deelnemers.
  • de workshop kost €5 voor leden | €6 voor niet-leden.
  • het blok van 12 trainingen kost €78.
  • het blok trainingen is alleen toegankelijk voor leden van CTC Fietsen en Ledig Erf. Je bent al lid van de vereniging voor €35 per jaar.
Aanmelden