Core stability

CTC Fietsen biedt in het winterseizoen van 1 november 2018 tot en met februari 2019 Core Stability-trainingen voor wielrenners en mountainbikers. We hebben dit jaar voor core stability vanuit CTC Fietsen de ervaren trainer Barbara Kreijtz van mtbtraining.nl ingehuurd.

“Al 4 jaar verzorg ik wintertraining specifiek voor fietsers, waarbij kracht, mobiliteit en stabiliteit centraal staan. Met oefenvormen als instabiliteit om de reactiesnelheid voor op de fiets te verbeteren; met plyometrie voor kracht en explosiviteit, en met dynamic stretching om je lichaam flexibel te maken en te houden, zonder dat het ten koste gaat van je kracht. Apparatuur gebruiken we niet. Wel materialen als ballen, dumbbells, steps, en ‘bosu’ ballen. Met de laatste inzichten over dynamische kracht training, gaan we trainen.

Waarom core stability voor fietsers?

Onder core worden de rug, buik en het bekkengebied verstaan. Door consequent core stability oefeningen te doen, ben je minder vatbaar voor blessures en verbeteren je sportprestaties.

Core stability spierenDe romp van ons lichaam vormt de basis van alle bewegingen van de ledematen. Het is een powerhouse: buikspieren aan de voorkant, rugspieren en de bilspieren aan de achterkant, het middenrif aan de bovenkant, en de spieren van het bekken en heupen. Bij core stability wordt dit powerhouse getraind. Core stability kan je vergelijken met de stijfheid van een fiets. Hoe stijver de fiets, hoe beter kracht of vermogen wordt overgedragen.

Door het trainen…

 • ontwikkel je in feite een ‘stijve’ romp, waardoor dit als afzetplatform kan dienen voor je bewegingen.
 • daarnaast werken we aan efficiëntie van het rondrijden van je benen; het leren gebruiken van alle vier de beenspiergroepen (bovenbeen, quadriceps, scheenbeen, hiel en kuit, hamstrings en beenheffers). 
 • verder is het van belang dat je gewrichten goed draaien. Denk bijvoorbeeld aan een wiel dat net niet helemaal goed in het frame is gezet, of een ketting die te schuin staat. Het is allemaal extra wrijving en dus weerstand, die je liever niet hebt.

Bewegen is goed, goed bewegen is beter
Daarom is er aandacht voor het goed uitvoeren van de bewegingen. Er worden krachtoefeningen gedaan die specifiek voor fietsers interessant zijn. Gedurende het blok wordt de belasting van de oefeningen opgevoerd.  Zo wordt behalve focus op de juiste bewegingen, en het trainen van de core, ook steeds meer van het lichaam gevraagd. 

Core stability training heeft kortom veel te maken met het begrip functioneel trainen. Dit wil zeggen dat de training een positief effect moet hebben op sportprestaties. 

In 14 bijeenkomsten train je spiergroepen die jou de vereiste stabiliteit geven voor op de fiets. Je leert je balans te houden in speelse trainingsvormen. Je komt uit de trainingen met een verhoogde kracht op de pedalen. Je bent klaar voor het fietsen in het voorjaar!

Er is aandacht voor goede opbouw over de hele serie en daarom wordt gevraagd om commitment van deelnemers bij inschrijving, van start tot eind februari.

Trainingsinformatie winterseizoen 2018-2019
 • Bij core stability volg je geen losse trainingen, maar meld je je aan voor een heel trainingsblok
 • Het blok bestaat uit 14 trainingen
 • De trainingen zijn op donderdagavond. Een training duurt 60 minuten, en begint om 20.15u
 • Lokatie is Sportschool WorkOut, locatie Breedstraat
 • Het trainingsblok start op donderdag 1 november 2018.
 • Op 8 en 22 november, 27 december en 31 januari wordt er niet getraind.
 • De trainingen gaan van start bij 10 deelnemers
 • Bij 10-14 deelnemers kost het blok trainingen €143,-
  Bij 14-20 deelnemers kost het blok trainingen €105,-
 • Het blok trainingen is alleen toegankelijk voor leden van CTC Fietsen en Ledig Erf.
 • Je bent al lid van CTC Fietsen voor €35 per jaar, volg deze link voor meer informatie.
Aanmelden [inschrijving is gesloten]

De core stability training winterseizoen 2018-2019 is vol!