2012 Cycling in Concert Stadsgehoorzaal Leiden

Zondag 23 december 12 uur. We horen al fietsend de laatste noten van Oblivion, uitgevoerd door Ned Sym Lite, het kamerensemble van het Nederlands Symfonie Orkest. Het was de warming up voor de Canto Ostinato, maar ook voor de Cycling in Concert tournee die we samen met Ned Sym en diverse podia eind 2013 willen organiseren. Met volledig symfonie orkest, natuurlijk!

 

Maar zondag de 23ste stond de Canto op het programma. Ken je het niet? Luister dan eens op Spotify en voel de magie van deze immens populaire compositie van Simeon ten Holt. Als een soort trein komt de muziek op gang en neemt je gedurende 106 secties mee op een fantastische en enerverende ride. De lengte kan enorm variëren: dat is aan de uitvoerenden. Wij fietsten op een versie van ongeveer 80 minuten, uitgevoerd door Canto specialisten Sandra en Jeroen van Veen op de twee Steinways van de Stadsgehoorzaal. De Canto is enorm meeslepend. Op een basismelodie (en ritme van ongeveer 90 rpm) komen tal van variaties voorbij, die we allemaal hebben gebruikt voor iets extra’s: sprintjes, Running Up Hill en ook High Intensive Interval Training. Maar telkens keerden we weer terug naar die basismelodie. En zo beleefden meer dan 100 bikers een muzikaal avontuur dat veel extra inspannende delen had, maar geen moment van rust kende. Dat maakt de Canto zo leuk en uitdagend voor spinning! En hoe schitterend was het om aan het einde nog één te keer uit het zadel te gaan op het thema, om daarna eindelijk af te bouwen en te kunnen genieten van de welverdiende rust. Aan het eind was er een oorverdovende stilte: iedereen hield de benen stil en de adem in. Bijna een minuut zaten we zo. Pas toen Sandra en Jeroen de handen van het klavier lieten zakken, konden we ons met zijn allen overgeven aan een daverend applaus. Het was een fantastische belevenis, zeker ook als coach. Gaan we vaker doen!

Grote dank aan onze sponsoren (Sport City, Volkswagen Bedrijfswagens, Koninklijke Gazelle, Staffable, HDD Group en Move to live), onze medeorganisator Stadspodia Leiden en vooral: al die bikers die dit experiment mee wilden maken!