2014 buitenlandreis (race) Dolomieten en Alpen, Italie

In het weekend van 14 juni vertrokken zo’n 10 CTC’ers richting Italië. Het appartement in La Villa (Alta Badia, Dolomieten) druppelde langzaam vol, op maandag was de eerste groep compleet. Vanuit het appartement genoten we van het prachtige uitzicht met de karakteristieke toppen van de Dolomieten. De dagen erna zouden we de hellingen ervaren. Het doel van de fietsweek was een aantal mooie tochten te fietsen in bergachtig gebied, met als afsluiting op zondag 22 juni de Gran Fondo Giordana: een Cyclo Sportieve met de Mortirolo als grootste sportieve uitdaging!

???????????????????????????????De eerste helft van de week logeerden we dus in de Dolomieten. Hier werd onder ander de Sella Ronde gefietst en beten onze kuiten zich vast op de minder bekende, maar zeker niet minder fraaie, Erben Pas. De perfecte uitvalsbasis in La Villa bood de mogelijkheid om zowel korte rondes als ook langere en meer uitdagende parcours te verkennen. Het was maar net waar je die dag zin in had, hoe de benen voelden, de temperatuur was en wie met jou een groepje wilde vormen! Zo verliep het eerste deel van de week uitermate relaxed. Het ontbijt werd verzorgd door de vroege vogels in de groep, onderweg werd samen geluncht, en de voedzame avondmaaltijd collectief bereidt.

Na vier dagen Dolomieten vertrokken we op donderdag naar Aprica, in de Italiaanse Alpen, de startplaats van de GF Giordana. Nog twee CTC-ers sloten aan, en zo waren we op volle sterkte. Op het eerste gezicht leek de omgeving van Aprica wat minder inspirerend dan de Dolomieten. Maar al fietsend kwamen we ook daar bijzondere plekken tegen. Zoals het terras van ‘la familia’, waar het notentaartje uitstekend smaakte, de huishond onze nieuwe beste vriend werd, en het uitzicht adembenemend was. In de dagen voor de GF Giordana werden de omliggende cols verkend, de fietsen gepoetst, en krakende of piepende onderdelen vervangen. Extra aandacht kregen de remblokjes want o, o, wat zijn die afdalingen steil!

Op de dag van de GF Giordana was het prettig warm. Afhankelijk van de afstand die je koos (85, 150 of 175 km) moesten achtereenvolgens de Gavia, de Mortirolo en de Santa Christina worden bedwongen. Met name de laatste twee cols zijn bepaald geen kleine jongens, met stukken van 15% en meer! De tocht leert je wat afzien is, en laat je ook ervaren hoe heerlijk fietsen in de bergen kan zijn…. en hoe lekker bier smaakt na de gedane sportieve arbeid!!

Door het overweldigende landschap met uitdagende beklimmingen, snelle en (soms te) steile afdalingen, het enthousiasme van de deelnemers, het WK voetbal, het mooie weer en de meligheid op de whatsapp, hebben we geweldig genoten van een onvergetelijke fietsweek!

Ideeën voor een fietsweek in 2015 zijn al weer geopperd. Wordt het een Trans Pyreneeën of een combinatieweek met de Dolomieten marathon? We hebben er nu al weer zin in!

Klik op deze link voor foto’s fietsweek Italie 2014