Trainen op wattage

Waarom trainen op wattage?

Trainen op vermogen heeft veel voordelen ten opzichte van trainen op hartslag, zoals we bij spinning gewend waren. Het meten op vermogen/wattage is heel direct waar je hartslag altijd wat na-ijlt, zeker bij pittige inspanningen. Bij trainen op wattage train je meer op output (kracht), bij spinning train je meer op input, de inzet van je lichaam (hartslag). Trainen met een vermogensmeter sluit externe factoren als temperatuur, stress en vermoeidheid uit. Dat zijn overigens factoren waar je toch ook altijd rekening mee moet houden; het volgen van je hartslag én het in contact blijven met je gevoel, blijven bij al je trainingen belangrijk!

Trainen op wattage bij CTC Fietsen

Vanuit CTC Fietsen zullen we voor onze wintertrainingen in het najaar van 2018 geheel overstappen naar trainen op wattage. Want die optie bestaat sinds kort. Sportschool Bodysports aan de Kanaalweg heeft de M3i wattage-bike van Keiser geïnstalleerd. En daar kunnen wij mee gaan trainen. ​

Met trainen op wattage train je op je kracht, in combinatie met je persoonlijke hartslag, gecombineerd met de cadans die past bij het trainingsdoel (kracht, klimmen, temporijden, sprinten). Meetbaar, voelbaar, volgbaar, uitdagend. Met deze manier van trainen creëer je meer persoonlijke inzicht, en train je slimmer.

De eerste stap is het bepalen van je trainingszones. Dat kan met een MMP-test (maximum minute power) of FTP-test (Functional Treshold Power). De getallen die uit zo een test komen staan voor het vermogen dat je maximaal kunt leveren voor een bepaalde tijd. Bij je FTP slaan we de uitkomst van een 20-minutentest om in een waarde naar inzet gedurende een uur. Jouw FTP is het theoretische vermogen wat je een uur kan volhouden.

Waarom je dat wilt?
Omdat je indoor trainen ziet als een goede manier om als wielrenner in de winter je kracht en conditie effectief te onderhouden​.​

Meer weten over de Keiser M3i wattage-bike?
=> Zie https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TCxRK4PsW_U

Trainingsopties
Vanaf begin oktober kan je losse trainingen boeken via het online reserveringssysteem Supersaas. Link en uitleg volgen bij openen van inschrijving. We werken net als vorig jaar samen met fietsclub Ledig Erf.

* Trainingen zijn alleen toegankelijk voor leden van CTC Fietsen en Ledig Erf
* Een losse training duurt 90 minuten en kost €7,50 per keer
* Trainingsdagen worden dinsdagavond 20u en donderdagavond 18.30u
* Locatie is sportschool Bodysports, Kanaalweg
* Trainers zijn CTC-ers Saskia en Heinz
* De trainingsperiode loopt van 30 oktober 2018 t/m 28 maart 2019

Aanmelden

Aanmelden kan op dit moment alleen nog voor de donderdagavond. De dinsdagavond training is vol.