2012 MTB-weekend Sauerland, Duitsland

Zaterdag 17 en zondag 18 november:  8 vrouwen en 8 mannen, van beginner tot behoorlijk gevorderd, doen mee aan het eerste CTC MTB weekend. Een gemêleerd gezelschap, dat staat vast! Plaats van handeling: Winterberg in het Sauerland. Wat zal het ons brengen?

Kort samengevat: veel nieuwe vaardigheden, lekker gewerkt aan de conditie en vooral heel veel fun! MTB-instructeur Fons Sommerdijk heeft er samen met -de lokale gids- Horst een super weekend van weten te maken. Mountainbiken is toch vooral ook heel veel techniek, handigheid en een beetje overwinnen van angst. Dat is behoorlijk gelukt! Vergeleken met de Ardennen kun je in het Sauerland langer aaneengesloten klimmen en de tracks zijn veelal iets minder technisch. Voor beginners ideaal, maar ook voor gevorderden is er meer dan voldoende uitdaging. Zeker als je bedenkt dat het half november was, met zijn vele regens afgewisseld met nachtvorst. Op zaterdag had de zon de overhand en vooral de ochtend was aan de frisse kant. Gelukkig deed het eerste klimmetje de lichaamstemperatuur flink stijgen en de ademhaling fors versnellen. Fons en Horst hadden een leuke afdalingstrack in de aanbieding. Niet steil, maar wel bijzonder hobbelig, smal en glad. Op hier een daar een duikeling na prima te doen voor iedereen. En ook leuk om te herhalen! Zo leer je van de fouten van de vorige keer en als vanzelf gaat de snelheid dan omhoog. Na de lunch is wintersportplaats Willingen aangedaan. Via mooie paden door de eindeloze bossen en spekgladde en modderige tracks door open heidelandschappen slingerde het gezelschap langzaamaan weer terug naar het hotel. Met als finale nog even een supersteile afdaling en wat fantasievol crossen door de plaatselijke parkjes, speeltuin en voetbalveld. Beetje springen en hier en daar een trappetje af. Kortom: de spelende mens is die dag volledig ontwaakt. Genoeg gedaan die dag en na stevig fietsonderhoud was het eindelijk tijd voor bier en sauna. Ideale volgorde, overigens.

Zondag bleek een regendag te worden. Geen stortregen, maar wel gestaag druppend. Daar word je dus goed nat van. Op het programma weer geinige dingen, zoals het nemen van een helling van meer dan 30%. Probeer dan je voorwiel maar eens aan de grond te houden. Voor Fons en Horst appeltje – eitje, voor ons een vrijwel niet mogelijk. Met enige hulp lukte het enkelen. Bravo! Door naar Winterberg: leuke track langs een skihelling omhoog. Modderig en glad. Tja, en dan moet je wat extra obstakels nemen: (voor)wiel opzetten en vervolgens achterwiel meetrekken door gewicht dan snel naar voren te verplaatsen. Kinderlijk eenvoudig als Fons&Horst het voordoen. Voor ons een stuk meer pielen. En daarna nog een paar keer de skihelling af, zo’n beetje in Schuss op de bike. Grote pret! Met een slotbebeklimming naar en afdaling van de Kahler Asten en oefenen in het Bike Park zat het erop. Terug naar het bijzonder bike-vriendelijke hotel, bikes schoonmaken, douchen, inpakken en naar huis.

Een superweekend en (zo goed als) geen geblesseerden. Gaan we snel weer doen!