MTB trainingen voor leden

CTC biedt diverse mountainbike trainingen aan speciaal voor leden:

 • XC/Endurance training voor de mountainbiker die al een tijdje fietst en graag extra handvatten wil krijgen om je techniek te verbeteren
 • All Mountain training voor de gevorderde mountainbiker die meer uitdaging zoekt of buitenland aspiraties heeft

XC/Endurance training

In drie weken leren we je om in de basis met meer techniek, meer snelheid te bereiken. Je rijdt dan lekker flowy door de bochten op de Nederlandse tracks. En door versterking van je basistechniek worden de ritten minder intensief.

In een kleine groep kunnen we meer individuele aandacht geven, daarom hebben we plek voor maximaal vier deelnemers (alleen voor leden). Wees er dus snel bij!

Voor wie is deze training?
Deze ritreeks is voor de mountainbiker die als enige tijd aan het biken is. Je hebt al diverse routes gereden, maar merkt nog regelmatig dat je snelheid verliest in bochten, toch dat voetje aan de grond moet zetten bergop of verstijft bij onverwachte obstakels.

Inhoud training
Tijdens deze training focussen we op de basistechnieken. Gecontroleerd remmen, op het juiste moment schakelen, je zit- en stahouding, bochtentechniek en klimmen en dalen. De trainingen staat in het teken van techniek verfijnen en grenzen gecontroleerd verleggen.

Leerdoelen

 • Kijktechniek: het parcours beter leren scannen en de juiste focus leggen
 • Remtechniek: noodstop/gecontroleerd remmen zonder te slippen
 • Schakelen: efficiënt je versnellingen gebruiken
 • Houding: hoe zit je, hoe sta je, wanneer doe je welke houding
 • Bochtentechniek en rijlijn: hoe zorg je ervoor dat je geen snelheid verliest en houd je een flowy rijlijn?
 • Klimtechniek: welke houding, wat zijn goede rijlijnen en hoe behoud je grip?
 • Afdaaltechniek: wat is het verschil tussen basis en aanvalshouding?

En ook (T)Huiswerk. Als je 2x per week een (dik) uur met de (gewone) fiets op de weg fietsen met lagere hartslag (max 65% van je max HF) versterk je je basisconditie.

 • Wanneer: zaterdag 3, 10 en 17 juni
 • Locatie en tijdstip: Nog te bepalen
 • Trainingsduur: 3 trainingen van 2,5-3 uur (afhankelijk van de route)
 • Kosten: €45,- voor leden

Een hartslagmeter is handig bij training van je basisconditie.

We beginnen met een korte opfrisronde van de basistechnieken op een veld, maar gaan daarna snel het parcours op. Tijdens de rit zullen we op plekken stoppen om bepaalde situaties te herhalen. We starten de ritten met een warming-up en sluiten af met een cooling down en als het even kan een kop koffie of wat anders lekkers!

INSCHRIJVEN

All Mountain training

In twee trainingen leren we je om met meer controle, behendigheid en vertrouwen op de fiets te zitten op technischer terrein.

In een kleine groep kunnen we meer individuele aandacht geven, daarom hebben we plek voor maximaal vier deelnemers (alleen voor leden). Wees er dus snel bij!

Waarom:

Op moeilijker terrein loop je tegen je eigen (basis)skills aan, die onvoldoende/te weinig vertrouwen geven om iets te rijden. Verdieping van die basisskills helpt je daarmee.

Meer behendigheid op de fiets, dus meer tools/skills om obstakels op de trails te rijden. Veiliger (bij moeilijker terrein), maar ook voordelen bij de gewone routes.

Hele specifieke skills zoals een bunny hop zijn gebaseerd op (meerdere) basisskills. Door juist die basiskills zoals balans, kijken, remmen te vergroten, kun je die stap maken naar moeilijker terrein (buitenland).

NB Bikeparkskills met drops/jumps van 1-2 meter is niet het doel van deze training.

Voor wie is deze training?

De mountainbiker die de vaste Nederlandse routes zoals op de Utrechtse Heuvelrug prima rijdt en wat meer (technische) uitdaging zoekt in de vorm van obstakels en steiler terrein, en zich wil verbeteren in de manier van rijden, dus met meer fietsbeheersing.

Als je buitenland aspiraties hebt (bijvoorbeeld Aachenerwald of Spa) maar nog onzeker bent of je dat kunt, is dit een goede training.

Leerdoelen:

 • Balans (low speed, gewichtsverplaatsing voor/achter, hoog/laag)
 • Gecontroleerd remmen (steilere afdalingen)
 • Obstakels overwinnen, bijvoorbeeld. trappen, boomstammen, kleine drops
 • Bochtentechniek – krappere bochten
 • Kijktechniek, lijnen, obstakels

Wanneer: zaterdag 6 en 13 mei, 10:00 uur
Locaties: Vught/IJzeren man, Arnhem of Wychense berg
Trainingsduur: 2 trainingen van ongeveer 2,5-3uur
Kosten: €30,- voor leden

Een volgeveerde bike met dropperpost is aan te raden.

Weet je niet zeker of deze all mountain training iets voor je is, neem dat contact op met René.

INSCHRIJVEN

Ik heb met veel plezier de clinic gevolgd! Enthousiaste en ervaren instructeurs. Goede tips en tricks die je gelijk in praktijk brengt, waardoor je met zelfvertrouwen op de fiets zit” Krista

Ik ben 5 jaar geleden tijdens de basistraining van CTC besmet geraakt met het MTB virus. Door het enthousiasme van trainer René en de klik met de andere deelnemers ben ik direct lid geworden van deze super gezellige vereniging.” Chris