Workshops 2019

Omdat we het leuk vinden om meer uit onze hobby te halen organiseren we regelmatig workshops. Bijvoorbeeld over fietsonderhoud, het gebruik van GPS of over het belang van een goeie trainingsopbouw. Soms geven leden van CTC Fietsen de workshop, soms huren we een externe deskundige in.

Vaak zijn de workshops ook toegankelijk voor mensen die (nog) geen lid zijn van de vereniging. Die workshops hebben een * in de titel. Als lid van de vereniging heb je uiteraard bij inschrijving voorrang op niet-leden, én ontvang je korting.

Aanmelden voor een workshop? Of heb je een vraag of suggestie? Mail Huub & Boukje naar workshop@ctcutrecht.nl

Workshop GPS*

Maandag 15 april - Inmiddels heeft bijna iedere fietser een GPS-systeem mee op de fiets tijdens een rit. Maar hoe maak je gebruik van alle mogelijkheden? Is je Wahoo/Garmin/Mio/Polar/... een routewijzer? een snelheidsmeter? een hulpmiddel voor het trainen op tempo, hartslag of vermogen? Kan je zelf routes en trainingen aanmaken? En welke andere leuke functionaliteiten kent het  eigenlijk? 

lees verder

Neem je GPS mee, download een handleiding, stel je vragen aan ervaren CTC-ers, en ga meteen aan de slag. Beginners leren o.a. hoe ze een route kunnen downloaden en hun schermindeling kunnen veranderen. Beheers je de basis, dan leer je bijvoorbeeld zelf routes maken, of routes zoeken in de buurt van je vakantiebestemming.

Doe je mee? Vul dan onderstaand formulier in. Introducé's zijn ook welkom.
 • Datum: maandag 15 april 2019
 • Tijd: van 20u tot 220u
 • Kosten (inclusief 1 consumptie): € 5 (leden) en € 10 (niet leden)
 • Locatie: Clubgebouw Kampong Cricket
Aanmelden

˄

Workshop Sportvoeding*

Maandag 17 juni – Nooit meer een hongerklop op de fiets, een kritischere blik op gelletjes en repen, en beter herstellen na een lange fietstocht? Kom dan naar de workshop sportvoeding, verzorgd door Janneke Pieterson. Janneke is eigenaar van ‘De Sportkeuken’ en o.a. kok van Team Lotto-Visma. Van 2012 t/m 2015 kookte ze tijdens de Tour de France en de Vuelta voor Team Giant-Alpecin. 

lees verder


Onderwerpen die aan bod komen:

 • Koolhydraten, eiwitten en vetten
 • Wat zijn het, waar dienen ze voor en in welke voedingsmiddelen zitten ze?
 • Herstel na inspanning – hoe doe je dat?
 • Dagvoeding
 • Wat is nou gezond, en hoe verdeel je het eten? Is koolhydraat stapelen zinvol

Natuurlijk is er veel ruimte voor jouw vragen!

Doe je mee? Vul dan onderstaand formulier in. Introducé's zijn ook welkom.
 • Datum: maandag 17 juni 2019
 • Tijd: van 20u tot 220u
 • Kosten (inclusief 1 consumptie): € 15 (leden) en € 20 (niet leden)
 • Locatie: Clubgebouw Kampong Cricket
Aanmelden

˄

Clinic baanwielrennen *

Maandag 1 april - Wegens succes herhaald, de clinic baanwielrennen in Velodrome Amsterdam. In twee uur leert Carolien van Herrikhuyzen je de kneepjes van het baanwielrennen. Carolien is een succesvolle baanwielrenster en werd o.a. 8 keer wereldkampioen. Tijdens de clinic hebben we het alleenrecht op de baan en de exclusieve aandacht van de trainer, die je stapje

lees verder

voor stapje begeleidt in het fietsen op de baan. Aan het einde van de clinic fiets je bovenin de baan door de bocht, een indrukwekkende ervaring en een spectaculair gezicht ! Neem je helm, fietshandschoenen en schoenen met Shimano SPD-SL plaatjes mee (of leen deze schoenen op de baan).

 

Ga je mee? Vul dan onderstaand formulier in. Introducé's zijn ook welkom.
 • Datum: maandag 1 april 2019
 • Tijd: van 20.30u tot 22.30u
 • Kosten (inclusief fietshuur): € 30 (leden) en € 35 (niet leden)
 • Locatie: Velodrome, Amsterdam
Aanmelden

˄

Workshop onderhoud fiets (race en mtb)*

Maandag 13 mei – Hoop jij ook dat je onderweg geen lekke band krijgt of andere pech? Dan is deze workshop echt iets voor jou! Speciaal voor CTC leert Rinus van CycleWorks je in zijn werkplaats hoe je pech onderweg oplost zodat je verder kunt fietsen. Ook het schoonmaken en smeren van je fiets komt aan de orde. Heb je specifieke vragen? Stel ze dan vooral want Rinus leert het je graag.

lees verder

Je gaat ook zelf aan de slag met het vervangen van banden, dus kom niet in je werk outfit en neem je fiets, zadeltasje met inhoud en fietspompje mee.
 • Datum: maandag 13 mei 2019
 • Tijd: van 20u tot 22:30u
 • Kosten (inclusief 1 consumptie en appeltaart): € 17,50 (leden) en € 25 (niet leden)
 • Locatie: CycleWorks, Weerdsingel WZ 18

Doe je mee? Vul dan onderstaand formulier in. Introducé's zijn ook welkom. Er is slechts plaats voor 8 deelnemers.

Aanmelden:

˄

Terugblik
"MTB-vering"

Je leest het goed. 29 januari was ik bij de workshop over vering op de mountainbike. Ze zijn er in alle soorten en maten. Belangrijkste is dat zowel je voor- als achtervering/demping goed is afgesteld op jouw rijstijl en het terrein. En de rebound niet te vergeten. En dan moet je dus wel weten hoe het werkt en wat het doet. Beetje theorie en daarna lekker aan de slag met je eigen fiets. Lucht erin lucht eruit zitten

lees verder

 meten voelen totdat je denkt dat het goed is. Maar echt weten doe je het pas als je weer op de trail bent. En nu ik weet hoe het werkt en waar ik op moet letten gaat dat demperpompje de volgende keer dus mee in de rugzak!

Deze gezellige en nuttige workshop werd mogelijk gemaakt door Rene van CTC Utrecht, MTBworks en CycleWorks Utrecht: een mooie samenwerking!-beeld en tekst van Anneke-

˄

Terugblik workshop "Hoe word ik sterker?"

Met het nieuwe fietsseizoen in aantocht is het ook weer tijd om aan de slag te gaan met je fietsdoelen en de weg daar naartoe: trainen dus!Om onze trainingskennis bij te spijkeren verzamelden zo’n 15 CTC’ers zich maandagavond 11 maart voor de workshop ‘trainingsschema’s’. Barbara Kreijtz, van de core stability trainingen en trainer bij MTBtraining.nl nam ons mee in de theorie en de praktijk van het trainen.  

lees verder

 

Training Stress Score, Vorm, Fitheid, hartslagzones, Heart Rate Variability zijn zomaar wat begrippen die voorbij kwamen. Barbara ging, onderbouwd met de nodige statistieken, vooral in op gepolariseerd trainen waarbij het grootste deel (80%) van je trainingen laagintensief is (hartslagzone D1 voor de kenners) en 20% zeer intensief (rond of boven je omslagpunt). Deze methode is bewezen effectief voor topsporters, dus dat moet ons ook wat op kunnen leveren.Dit was voor de meesten een eyeopener: fietsen we dan meestal te intensief? De conclusie was dan ook snel: het zal wel druk worden in de NZS groep zondag!Wil je meer weten over gepolariseerd trainen? De Noorse onderzoeker Stephen Seiler is de ‘geestelijk vader’ van het gepolariseerd trainen en geeft later dit jaar een masterclass in De Proloog in Amerongen.

˄

Terugblik "Crosstechnieken voor gravelaars"

Op 16 februari, de eerste echte voorjaarsdag van dit jaar, verzamelde een mooi gezelschap fietsers bij De Proloog in Amerongen om tijdens de workshop Crosstechnieken de fijne kneepjes van het off-road rijden te leren van Master veldrijden Reinhout Lenten.
Het verlaten van het asfalt spreekt in de wintermaanden steeds meer wielrenners aan. Mede vanwege de fietstechnische uitdaging

lees verder

 gecombineerd met het gevoel echt te kunnen genieten van het buiten zijn. De combinatie van deze twee elementen was deze zaterdag 100% gewaarborgd. Reinhout en tweede man Christiaan namen ons mee naar speeltuin Kwintelooyen. Een geweldige trainingsplek om kennis te maken met alle omstandigheden waarmee de veldrijder annex gravelaar wordt geconfronteerd: gladde graspollen, steile afdalingen, scherpe bochten, plakkende modder en mul zand...

Als je dacht dat je je redelijk kon redden in al die omstandigheden dan kwamen we er al snel achter dat er toch nog een behoorlijk verschil is tussen succesvol ploeteren, en het met gevoel & snelheid van een wielrenner, nemen van uiteenlopende obstakels. Techniek, fietshouding, bandenspanning, bravoure en ook gewoon hard durven en kunnen rijden (met wat oefenen en herhaling uiteraard).... We kregen het 'hoe' allemaal op een aansprekende manier aangereikt.  Op de evaluatievraag: en hebben jullie er wat van geleerd?, was het antwoord - lekker in het zonnetje op het terras van De Proloog - dan ook volmondig JA!

˄