Workshops 2019

Omdat we het leuk vinden om meer uit onze hobby te halen organiseren we regelmatig workshops. Bijvoorbeeld over fietsonderhoud, het gebruik van GPS of over het belang van een goeie trainingsopbouw. Soms geven leden van CTC Fietsen de workshop, soms huren we een externe deskundige in.

Vaak zijn de workshops ook toegankelijk voor mensen die (nog) geen lid zijn van de vereniging. Die workshops hebben een * in de titel. Als lid van de vereniging heb je uiteraard bij inschrijving voorrang op niet-leden, én ontvang je korting.

Binnenkort maken we plannen voor 2020. Heb je een wens of suggestie? Mail Huub & Boukje naar workshop@ctcutrecht.nl

Mindful cycling

Zondagochtend 13 oktober - clinic en fietstocht

Mindfulness als begrip kent iedereen, maar wist je dat je met een goede ademhaling een stuk efficiënter met je energie kunt omgaan tijdens een rit? Mindful cycling dus! Wil je weten wat dit inhoudt, meld je dan aan voor de clinic mindful cycling (race) die we op zondagochtend 13 oktober organiseren.

lees verder

De clinic wordt gegeven door Eveline Bremmer, mindful cycling instructeur voor de Utrechtse Heuvelrug en eigenaar van www.gameefietsen.nl

We starten om 9 uur op onze reguliere start- en verzamelplek bij het Kampong Cricketpaviljoen met een uitleg over Mindful Cycling en het belang van de juiste ademhalingstechniek. Daarna stappen we op de fiets. Tijdens deze fietstocht passen we de verschillende mindfulness-, yoga- en ademhalingsoefeningen meteen toe. Het gaat tijdens de tocht niet om de snelheid of de afstand. Snelheid en lengte van de tocht stemmen we af op het niveau van de groep – het is de bedoeling dat iedereen kan meedoen.

Interesse, meld je dan snel aan, want er is maar plaats voor 8 leden.

Programma:

9:00 uur - 9.30 uur: Introductie met koffie/thee

9.30 uur - (ongeveer) 11.30 uur: Clinic tijdens een ontspannen toertocht

Kosten: E 17,50

De introductie vindt plaats in het clubgebouw van Kampong Cricket.

˄

 

Terugblik
"MTB-vering"

Je leest het goed. Dinsdagavond 29 januari was ik bij de workshop over vering op de mountainbike. Ze zijn er in alle soorten en maten. Belangrijkste is dat zowel je voor- als achtervering/demping goed is afgesteld op jouw rijstijl en het terrein. En de rebound niet te vergeten. En dan moet je dus wel weten hoe het werkt en wat het doet. der" lesBeetje theorie en daarna lekker aan de slag met je eigen fiets. Lucht erin lucht eruit zitten

show more

meten voelen totdat je denkt dat het goed is. Maar echt weten doe je het pas als je weer op de trail bent. En nu ik weet hoe het werkt en waar ik op moet letten gaat dat demperpompje de volgende keer dus mee in de rugzak!

Deze gezellige en nuttige workshop werd mogelijk gemaakt door Rene van CTC Utrecht, MTBworks en CycleWorks Utrecht: een mooie samenwerking!-beeld en tekst van Anneke-

show less

Terugblik workshop "Hoe word ik sterker?"

Met het nieuwe fietsseizoen in aantocht is het ook weer tijd om aan de slag te gaan met je fietsdoelen en de weg daar naartoe: trainen dus!Om onze trainingskennis bij te spijkeren verzamelden zo’n 15 CTC’ers zich maandagavond 11 maart voor de workshop ‘trainingsschema’s’. Barbara Kreijtz, van de core stability trainingen en trainer bij MTBtraining.nl nam ons mee in de theorie en de praktijk van het trainen.  

lees verder

 

Training Stress Score, Vorm, Fitheid, hartslagzones, Heart Rate Variability zijn zomaar wat begrippen die voorbij kwamen. Barbara ging, onderbouwd met de nodige statistieken, vooral in op gepolariseerd trainen waarbij het grootste deel (80%) van je trainingen laagintensief is (hartslagzone D1 voor de kenners) en 20% zeer intensief (rond of boven je omslagpunt). Deze methode is bewezen effectief voor topsporters, dus dat moet ons ook wat op kunnen leveren.Dit was voor de meesten een eyeopener: fietsen we dan meestal te intensief? De conclusie was dan ook snel: het zal wel druk worden in de NZS groep zondag!Wil je meer weten over gepolariseerd trainen? De Noorse onderzoeker Stephen Seiler is de ‘geestelijk vader’ van het gepolariseerd trainen en geeft later dit jaar een masterclass in De Proloog in Amerongen.

˄

Terugblik GPS workshop

Maandagavond 15 april gaf CTCer Camille een stoomcursus GPS. In minder dan twee uur maakte hij de aanwezigen wegwijs in de wonderen wereld van de fietsnavigatie. Aan bod kwamen onderwerpen als: hoe maak je zelf een account aan op GPSies.com (de site waar je ontelbare fietsroutes in Nederland en de hele wereld kunt vinden, waaronder onze eigen CTC routes),  

lees verder

 

hoe maak je zelf een fietsroute en sla je die op in je eigen domein in GPSies, hoe kun je een bestaande route aanpassen, hoe download je een route van een site op je computer om die vervolgens over te zetten op je Garmin, hoe werkt Garmin Connect etc. Ook vragen waar de deelnemers in de praktijk tegen aanliepen met hun fietsnavigatie werden door Camille helder beantwoord. Verder kwamen er handige apps/sites voor fietsroutes aan de orde, zoals Bike GPX en Fietsersbond.nl., waarbij je bv bij een route van A naar B kunt aangeven of je een racefietsroute wil rijden of over verharde of onverharde paden, via knooppunten of LF routes wil rijden. Allemaal handige tools om nog mooiere en aangenamere routes te ontdekken en te fietsen.

˄

Terugblik Workshop sportvoeding

Dat Janneke Pieterson inmiddels een reputatie als voedingsdeskundige heeft opgebouwd bleek wel uit het feit dat een fietser speciaal uit Arnhem was gekomen om op maandag 17 juni deze workshop bij te wonen. Niet voor niets, want Janneke gaf aan 17 enthousiaste fietsers een inspirerende interactieve workshop boordevol praktische tips. Zoals: 

lees verder

 

  • Let -verspreid over een ‘gewone’ dag- op het eten van eiwitten, nodig voor spieropbouw en herstel van je spieren
  • Tijdens een tocht lunchen met een soepje en een bruine tosti brie levert je nauwelijks voedingsstoffen op die je voor het fietsen nodig hebt
  • Een witte boterham voor of tijdens de tocht mag (koolhydraten!)
  • Vul binnen het uur na je rit in ieder geval je eiwitten aan, en bij voorkeur ook je koolhydraten (wil je afvallen, laat die koolhydraten dan zitten tenzij je de volgende dag weer gaat sporten)
  • In kwark zit 3 x zoveel eiwit als in yoghurt
  • Tijdens een tocht van 1,5 uur is eten niet nodig. Fiets je langer, zorg er dan voor dat je ieder uur eet
  • Het is niet nodig om tijdens je rit isotone dranken te drinken, gewoon water kan ook!

    ˄

Terugblik "Crosstechnieken voor gravelaars"

Op zaterdag 16 februari, de eerste echte voorjaarsdag van dit jaar, verzamelde een mooi gezelschap fietsers bij De Proloog in Amerongen om tijdens de workshop Crosstechnieken de fijne kneepjes van het off-road rijden te leren van Master veldrijden Reinhout Lenten.
Het verlaten van het asfalt spreekt in de wintermaanden steeds meer wielrenners aan. Mede vanwege de fietstechnische uitdaging

lees verder

 gecombineerd met het gevoel echt te kunnen genieten van het buiten zijn. De combinatie van deze twee elementen was deze zaterdag 100% gewaarborgd. Reinhout en tweede man Christiaan namen ons mee naar speeltuin Kwintelooyen. Een geweldige trainingsplek om kennis te maken met alle omstandigheden waarmee de veldrijder annex gravelaar wordt geconfronteerd: gladde graspollen, steile afdalingen, scherpe bochten, plakkende modder en mul zand...

Als je dacht dat je je redelijk kon redden in al die omstandigheden dan kwamen we er al snel achter dat er toch nog een behoorlijk verschil is tussen succesvol ploeteren, en het met gevoel & snelheid van een wielrenner, nemen van uiteenlopende obstakels. Techniek, fietshouding, bandenspanning, bravoure en ook gewoon hard durven en kunnen rijden (met wat oefenen en herhaling uiteraard).... We kregen het 'hoe' allemaal op een aansprekende manier aangereikt.  Op de evaluatievraag: en hebben jullie er wat van geleerd?, was het antwoord - lekker in het zonnetje op het terras van De Proloog - dan ook volmondig JA!

˄

Terugblik Clinic baanwielrennen

Na de spectaculaire televisiebeelden een paar weken geleden, was de uitnodiging voor deze clinic perfect getimed: ja dit wil ik een keer meemaken! Een uitgelezen kans om eens op een baanfiets zónder versnellingen, zónder remmen en als doortrapper over de schuine kanten te fietsen. Schuin zeker: 40 graden in de bochten! Een groep enthousiastelingen van CTC en wielervrienden van andere clubs verzamelden op 1 april in het Velodrome. 

lees verder

 Normaal gesproken is het dan al snel een gezellige boel. Nu was de groep iets rustiger, want wat is de baan steil zeg...! Van meerdere gezichten kon je toch wel wat spanning aflezen. Carolien van Herrikhuyzen (veelvuldig wereldkampioene) probeerde ons met een paar gouden regels gedisciplineerd door de ovale piste te laten fietsen. Begin met kijken, hard fietsen en beetje bij beetje meer van de baan proeven - eindigend boven de reclameborden in de schuine kanten. Wat een ervaring. Maar ook: wat een ervaring als je ingehaald wordt in zo’n bocht: je kijkt opzij en beleeft hoe hard het gaat en bovenal hoe schuin het staat (euh gaat). Dan ziet het op TV er toch wat makkelijker uit.
Een mooi avondje hoofd leeg, niet nadenken over schakelen en remmen, enkel kijken en doortrappen! CTC bedankt voor deze mogelijkheid en Carolien bedankt voor je uitleg en begeleiding.

˄

Terugblik Workshop fietsonderhoud (race en MTB)

Maandag 13 mei organiseerden we voor 9 fietsers bij Rinus van CycleWorks de workshop fietsonderhoud voor beginners. Het werd een leerzame en gezellige avond. De appeltaart van Tiny maakte de avond compleet!

lees verder

 Rinus is een vakman die met veel enthousiasme praat over alles wat met fietsen en onderhoud te maken heeft. Vooraf inventariseerde hij wat iedereen uit de workshop wilde halen. Hij gaf heel veel nuttige tips over kettingonderhoud, schoonmaken, het gebruik van de juiste materialen, het monteren van ketting en kettingschakels, remblokjes en remkabels, en het onderhouden en plakken van banden. Ook voor de ervaren bandplakker had hij nieuws! Zijn mantra: 'lek rijden is een keuze'.

˄