Workshops 2018

Omdat we het leuk vinden om meer uit onze hobby te halen organiseren we regelmatig workshops. Bijvoorbeeld over fietsonderhoud, het gebruik van GPS of over het belang van een goeie trainingsopbouw.

Soms geven leden van CTC de workshop, soms huren we een externe deskundige in.

Vaak zijn de workshops ook toegankelijk voor mensen die (nog) geen lid zijn van de vereniging. Die workshops hebben een * in de titel. Als lid ontvang je korting en heb je bij inschrijving voorrang op niet-leden.

Ook in 2019 organiseren we workshops. De plannen zijn bijna rond, dus houd de website in de gaten zodat je niets mist! Heb je zelf een suggestie voor een thema of interessante spreker, laat het ons weten!

Contact of aanmelden voor een workshop? Mail naar workshop@ctcutrecht.nl

Schaatsclinic

Vrijdag 14 december. Veel schaatsers fietsen in de zomer - tijd dat wij fietsers ervaren waarom die sporten zo bij elkaar passen, en waarom schaatsen een mooi alternatief is op een natte, gure winterdag. Binnen de club zijn enkele leden die in de winter regelmatig op de ijsbaan te vinden zijn, waaronder Brigitte.

lees verder

Zij verzorgt op vrijdagavond 14 december een clinic voor CTC leden en introducés. Diederik en Boukje helpen haar een handje. Afhankelijk van eventuele niveauverschillen splitsen we de groep.

Heb je geen schaatsen, geen probleem: op de ijsbaan kun je allerlei soorten schaatsen huren. Kijk op https://collard-schaatssport.nl/verhuur

Doe je (met introducé) mee? Meld je dan hieronder aan:

  • Datum: vrijdagavond 14 december
  • Tijd: 20:30 (verzamelen in de hal bij de kassa)
    Kosten: 12,50 (entree, clinic en warme chocomelk)
Aanmeldformulier

˄

Terugblik: Persoonlijk wintertrainingsschema maken

Zo'n 14 CTC'ers kwamen op 22 oktober naar de workshop over trainen in de winter. Er bleek flink belangstelling om hier meer van te weten. En bovenal om erachter te komen of een individueel trainingsplan met bijbehorende coaching van toegevoegde waarde kon zijn. 

lees verder

Giel Klanker, trainer in opleiding, leidde ons door de theorie van de trainingsleer. Begrippen als supercompensatie en trainingszones, nut en noodzaak van krachttraining en gedoseerd trainen versus 'ouderwets' kilometers maken kwamen aan bod. Vanuit die algemene noties werd doorgeschakeld naar de individuele doelen en mogelijkheden.
8 CTC'ers kozen ervoor om met een individueel trainingsschema de winter door te komen. De eerste aanzet hiervoor werd op de avond zelf gemaakt met afspraken voor het vervolg waaronder het doen van een zogenaamde 20-minuten test om de huidige conditie vast te stellen. Ondertussen zijn de individuele plannen klaar en wordt er naar vermogen en binnen de beschikbare mogelijkheden getraind.
Giel en ondergetekende houden ondertussen de spreekwoordelijke vinger aan de pols. Over een week of zes wordt er weer getest om de progressie in beeld te krijgen.
Groet van Heinz

˄

Terugblik: minicursus GPS

Maandag 14 mei gaven CTC-leden Fabricio en Magiel aan tien leden de minicursus GPS. Fabricio ging met de mensen die nog weinig ervaring hadden met het gebruiken van GPS aan de slag, de gevorderde vragen waren voor Magiel. Laptop en GPS in de aanslag, en Fab en Magiel liepen langs om vragen van de deelnemers te beantwoorden.

lees verder

De meest gestelde vraag: hoe kan ik routes vinden in de buurt van mijn vakantieadres? Het antwoord: kijk bij gpsies op 'ontdekken' en vul je wensen in. Maar ook: hoe krijg ik überhaupt een route op mijn gps? Bij de gevorderden werden de functionaliteiten van het zelf maken van routes in Gpsies en Garmin Basecamp verder ontdekt.

Eén van de deelnemers: 'De GPS cursus was top. Samen met twee andere leden vormden we de beginnerstafel en we hebben in ruim anderhalf uur geweldig veel geleerd. Hoe we met de  schermindeling van onze garmins (810 en 820) kunnen spelen en vooral, hoe we met gpsies, kaarten kunnen downloaden en ook zelf kunnen maken. Hulde aan Magiel en Fab. En mooi dat CTC dit voor de leden heeft georganiseerd.'

˄

Terugblik: workshop trainingsopbouw

Maandagavond 12 maart gaf Harry Dohmen namens Fietsenopwattage Maarsbergen de workshop trainingsopbouw. Harry Dohmen beschikt over veel theoretische en praktische kennis om fietsers te begeleiden. Hij vertelde de vijftien deelnemers over het belang van trainen. Zijn boodschap: veel fietsers fietsen teveel! Rust is een belangrijk onderdeel van de trainingsopbouw. 

lees verder

Ook variatie in de training is belangrijk: als je altijd hetzelfde rondje op dezelfde manier fietst, word je vooral daar erg goed in maar verbeter je verder niet. Fiets veel in D2 en  daag jezelf uit door tijdens zo'n D2 tocht af en toe te versnellen (keihard de brug op fietsen bijvoorbeeld) en/of je trapfrequentie een tijdje te verhogen.

˄

Terugblik: Workshop sportpsychologie

Maandagavond 17 september kwamen er zo'n 17 CTC'ers bijeen om zich te laten voorlichten over sportpsychologie en mentale kracht door sportpsychologe Sandra van Essen, die werkelijk sporters van zeer diverse pluimage bleek te hebben begeleid. Op deze avond gaf ze ons een introductie 'mentale training', die, zo vertelde ze, steeds meer ook door amateursporters wordt beoefend. 

lees verder

Een training was het inderdaad. Hoewel we misschien verwacht hadden vooral te kunnen luisteren naar Sandra, moesten we zelf ook aan de slag: Een oefening met het omhoog houden van je arm, het delen van je mentale barrieres ("Wortels!", aldus een van de aanwezige MTB'ers) en je frustraties over blessures. Wat we wijzer zijn geworden? Wordt vooral een beetje eigenwijs; weet zelf wat voor jou wijsheid is. En: je kunt je, als het even niet wil, altijd concentreren op je ademhaling. Die heb je immers altijd.

˄

Terugblik: Clinic BMX

Maandag 18 juni volgden een groep enthousiaste fietsers de Bicycle Motor Cross clinic van Junny Brejita. Junny werd twee weken geleden nog tweede op het Wereldkampioenschap BMX - hij kon de fietsers, die veelal ervaren waren als mountainbiker, dus veel leren! Het zag er voor de toeschouwers ontspannen uit, maar omdat je voortdurend op je pedalen staat is BMX-en erg vermoeiend voor de beenspieren.

lees verder

Eén van de deelnemers: "Jezelf met een minifietsje van een 5 meter hoge startheuvel laten rollen heeft wel even een aanloop nodig. Junny leerde ons staan, pompen, bochtjes en flowtracks. Het is een stuk lastiger dan het lijkt op tv en ik heb flink wat zweetdruppels gelaten. Hele leuke avond waar je steeds opnieuw nog een rondje wilde doen. Een echte aanrader om eens te doen met wat vrienden als je lol en uitdaging wilt combineren."

˄

Terugblik: racefiets onderhoud

Maandag 16 april gaf Rinus van Cycle Works de workshop fietsonderhoud voor gevorderden. Acht deelnemers luisterden bijna vier uur naar zijn praktische adviezen. Omdat veel fietsers en fiets met schijfremmen hadden werd daaraan veel aandacht besteed: waarom is het monteren van remblokjes zo lastig, en waarom is het zo belangrijk nieuwe blokjes volgens het boekje in te remmen.

lees verder

Rinus had nog meer tips voor de schijfremmen: pas op met vloeistoffen en laat het vervangen van de remvloeistof over aan de fietsenmaker. Tenslotte: maak de ketting van je racefiets niet té schoon. Een vuile ketting bevat nog voldoende olie, pas wanneer de ketting na een rit helemaal schoon is moet je je ongerust maken.

˄