Workshops 2018*

Omdat we het leuk vinden om meer uit onze hobby te halen organiseren we regelmatig workshops. Bijvoorbeeld over fietsonderhoud, het gebruik van GPS of over het belang van een goeie trainingsopbouw.

Soms geven leden van CTC de workshop, soms huren we een externe deskundige in.

Vaak zijn de workshops ook toegankelijk voor mensen die (nog) geen lid zijn van de vereniging. Die workshops hebben een * in de titel. Als lid ontvang je korting, en heb je bij inschrijving voorrang op niet-leden.

Hier onder vind je een overzicht van de geplande workshops, en een korte terugblik op de workshops die we in 2018 organiseerden.

Aanmelden voor een workshop:? Mail naar workshop@ctcutrecht.nl.

Heb je zelf een suggestie voor een thema of interessante spreker, laat het ons weten!

 

 

 

Maandag 22 oktober: Persoonlijk wintertrainingsschema maken

Het is een opgave: gericht trainen in de winter. Het weer werkt niet altijd mee en de sportschool is niet perse een aanlokkelijke locatie om veel tijd door te brengen. Maar, je hebt wel een droom, een sportieve ambitie, voor het voorjaar. Wat doe of laat je daarvoor, en wat is er eigenlijk nodig om die droom of ambitie waar te maken?

lees verder

Trainen hoort er in ieder geval bij, dat weet je. Het profijt van gericht trainen in de donkere wintermaanden, zodat je straks als je weer naar buiten mag meteen het goede fietsgevoel te pakken te hebben, is waar je naar streeft. En -en dat weet niet iedereen-  doelgericht trainen is ook echt leuk!

Tijdens de workshop  "Je Persoonlijke Wintertrainingsprogramma" gaan Giel en Heinz met jou aan de slag zodat je een trainingsprogramma op maat, gericht op jouw fietsdoel, kunt opstellen.

Een trainingsprogramma geeft je inzicht in wat haalbaar is voor jou, en geeft houvast. Jouw doel kan van alles zijn: klein, groot, algemeen of heel specifiek. Een wedstrijd of cyclo sportieve, de ambitie om fit van start te gaan in het voorjaar, of in maart met een specifieke CTC-snelheidsgroep mee te kunnen fietsen. Of....

Tijdens de workshop krijg je uitleg over het belang van gericht trainen, geven we voorbeelden van trainingsprogramma's voor verschillende doelen en kun je aan de slag met het maken van een programma gericht op jouw individuele doel (als je dat al weet).

Als kers op deze workshoptaart geeft Rinus van CycleWorks tijdens een 'technisch kwartiertje' tips over fietsonderhoud in de winter. Handig als je toch regelmatig de weg op gaat. En zeg nou zelf: dat doet ieder rechtgeaarde CTC'er natuurlijk als het maar even kan!

De workshop "Je wintertrainingsprogramma maken" kan je volgen als zelfstandige workshop, of als onderdeel van het programma "Coaching in de winter", volg de link voor meer informatie. In dat laatste geval is de workshop onderdeel van het totaalpakket, en betaal je er niet apart voor. Je opgeven voor het programma "Coaching in de winter" kan nu meteen via de website, of tijdens de workshop, en uiterlijk t/m vrijdag 26 oktober.

Datum: maandag 22 oktober 2018
Tijd: inloop vanaf 19.45u, start workshop 20u
Prijs: €7,50 (incl 1 consumptie)
Locatie: CycleWorks, Weerdsingel Wz 18, Utrecht


˄

Terugblik: Workshop sportpsychologie

Maandagavond 17 september kwamen er zo'n 17 CTC'ers bijeen om zich te laten voorlichten over sportpsychologie en mentale kracht door sportpsychologe Sandra van Essen, die werkelijk sporters van zeer diverse pluimage bleek te hebben begeleid. Op deze avond gaf ze ons een introductie 'mentale training', die, zo vertelde ze, steeds meer ook door amateursporters wordt beoefend. 

lees verder

Een training was het inderdaad. Hoewel we misschien verwacht hadden vooral te kunnen luisteren naar Sandra, moesten we zelf ook aan de slag: Een oefening met het omhoog houden van je arm, het delen van je mentale barrieres ("Wortels!", aldus een van de aanwezige MTB'ers) en je frustraties over blessures. Wat we wijzer zijn geworden? Wordt vooral een beetje eigenwijs; weet zelf wat voor jou wijsheid is. En: je kunt je, als het even niet wil, altijd concentreren op je ademhaling. Die heb je immers altijd.

˄

Terugblik: workshop trainingsopbouw

Maandagavond 12 maart gaf Harry Dohmen namens Fietsenopwattage Maarsbergen de workshop trainingsopbouw. Harry Dohmen beschikt over veel theoretische en praktische kennis om fietsers te begeleiden. Hij vertelde de vijftien deelnemers over het belang van trainen. Zijn boodschap: veel fietsers fietsen teveel! Rust is een belangrijk onderdeel van de trainingsopbouw. 

lees verder

Ook variatie in de training is belangrijk: als je altijd hetzelfde rondje op dezelfde manier fietst, word je vooral daar erg goed in maar verbeter je verder niet. Fiets veel in D2 en  daag jezelf uit door tijdens zo'n D2 tocht af en toe te versnellen (keihard de brug op fietsen bijvoorbeeld) en/of je trapfrequentie een tijdje te verhogen.

˄

Terugblik: minicursus GPS

Maandag 14 mei gaven CTC-leden Fabricio en Magiel aan tien leden de minicursus GPS. Fabricio ging met de mensen die nog weinig ervaring hadden met het gebruiken van GPS aan de slag, de lastigere vragen waren voor Magiel. Laptop en GPS in de aanslag, en Fab en Magiel liepen langs om vragen van de deelnemers te beantwoorden. De meest gestelde vraag: hoe kan ik routes vinden in de buurt van mijn vakantieadres? Het antwoord: kijk bij gpsies op 'ontdekken' en vul je wensen in. 

lees verder

 

Eén van de deelnemers: 'De GPS cursus was top. Samen met twee andere leden vormden we de beginnerstafel en we hebben in ruim anderhalf uur geweldig veel geleerd. Hoe we met de  schermindeling van onze garmins (810 en 820) kunnen spelen en vooral, hoe we met gpsies, kaarten kunnen downloaden en ook zelf kunnen maken. Hulde aan Magiel en Fab. En mooi dat CTC dit voor de leden heeft georganiseerd.'

˄

Terugblik: racefiets onderhoud

Maandag 16 april gaf Rinus van Cycle Works de workshop fietsonderhoud voor gevorderden. Acht deelnemers luisterden bijna vier uur naar zijn praktische adviezen. Omdat veel fietsers en fiets met schijfremmen hadden werd daaraan veel aandacht besteed: waarom is het monteren van remblokjes zo lastig, en waarom is het zo belangrijk nieuwe blokjes volgens het boekje in te remmen.

lees verder

Rinus had nog meer tips voor de schijfremmen: pas op met vloeistoffen en laat het vervangen van de remvloeistof over aan de fietsenmaker. Tenslotte: maak de ketting van je racefiets niet té schoon. Een vuile ketting bevat nog voldoende olie, pas wanneer de ketting na een rit helemaal schoon is moet je je ongerust maken.

˄

 

Terugblik: Clinic BMX

Maandag 18 juni volgden een groep enthousiaste fietsers de Bicycle Motor Cross clinic van Junny Brejita. Junny werd twee weken geleden nog tweede op het Wereldkampioenschap BMX - hij kon de fietsers, die veelal ervaren waren als mountainbiker, dus veel leren! Het zag er voor de toeschouwers ontspannen uit, maar omdat je voortdurend op je pedalen staat is BMX-en erg vermoeiend voor de beenspieren.

lees verder

Eén van de deelnemers: "Jezelf met een minifietsje van een 5 meter hoge startheuvel laten rollen heeft wel even een aanloop nodig. Junny leerde ons staan, pompen, bochtjes en flowtracks. Het is een stuk lastiger dan het lijkt op tv en ik heb flink wat zweetdruppels gelaten. Hele leuke avond waar je steeds opnieuw nog een rondje wilde doen. Een echte aanrader om eens te doen met wat vrienden als je lol en uitdaging wilt combineren."

˄